SİSTEMLERİMİZ
FM 200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ
Korunacak her mahal içine ayrı tüp veya tüp grubu yerleştirilecektir. Her bir mahal için ayrı bir Söndürme Kontrol Paneli bulunacaktır. Her bir Söndürme Kontrol Panelinin hata, arıza, alarm, gaz boşaldı durumu adresli yangın izleme panelinden izlenecektir.
Algılama detektörleri her bir mahal içerisinde çapraz zon prensibine göre yerleştirilecektir. Bunun anlamı söndürme işleminin kendiliğinden başlaması için, panelin her iki zonundaki dedektörlerin de algılamayı yapması gerektiğidir. Çapraz zonların her birine, noktasal tip dedektörler yerleştirilecektir. Kontrol panelinin 1. zonuna bağlı olan dedektörlerden biri algılama yaptığında, siren kesik kesik çalmaya başlayacaktır.2.zona bağlı olan bir dedektör de algılamayı yaptığında, siren devamlı olarak calmaya başlayacak ; bununla birlikte gazın mahale boşalması için önceden panele tanımlanan süre (30 sn.) geri saymaya başlayacaktır. Panelde programlanan geri sayma süresinin bitiminde Söndürme Kontrol Paneli, gaz tüplerinin içerisindeki gazı mahalde boşaltacaktır. Bu esnada panel üzerindeki bekletme butonuna basılı tutulduğu süre içinde panel boşaltma fonksiyonlarını durduracaktır. Bekletme butonu serbest bırakıldığı takdirde 10 sn. geri sayma işleminin ardından gaz mahale boşalacaktır ve flaşörlü siren devreye girecek ve hem ışıklı hem sesli uyarı başlayacaktır. Flaşörlü siren devreye girdiyse mahale gaz boşalmış demektir.
CO2 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
Karbondioksit (CO2) söndürme sistemleri lokal tehlikeli alanlar için en ideal korunma şeklidir. Özellikle yangın riski yüksek işletmelerde ki ekipmanlarda oluşan yangını hızlı söndürme yeteneğiyle en kullanışlı yangın söndürme sistemidir. Karbondioksit sistemleri hem hacmi komple doldurarak “total flooding”, hem de bölgesel uygulama yapılarak “local application” tasarlanabilmektedir. Total flooding tasarımlarda, korunacak hacmin yapısının CO2 boşalması esnasında ajanı içerde tutmaya yeterli olması gerekmektedir. Minimum tasarım konsantrasyonu %34 olmalıdır. Bu minmum konsantrasyon oranı alelade bir yangın ve yanıcı özellikte sıvılar için uygundur. Daha özel yanıcı özellikli sıvılar ve içte içe yanma özelliği olan cisimler için “deep seated fire” daha yüksek konsantrasyonlar kullanılmaktadır. Local application tasarımlarda, korunan nesnenin yüzeyini CO2 ile kaplayarak, yangının sönmesi için yeterli zaman dilimi boyunca kalabilmesi gerekmektedir. Bu durumun oluşması için yeterli miktardaki CO2 miktarının hesaplanması gerekmektedir.
İNERGEN (ARGON) GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
Argon gazlı yangın söndürme sistemleri TS EN 14005, ISO 14520 ve NFPA 2001 standartlarında tanımlanmış inert gazdır. Arşivler, müzeler, kütüphaneler ve depolar gibi korunan hacmin büyük olduğu mahallerde kullanılmaktadır. Uygulamadan sonra Toksit madde bırakmayan, elektriksel olarak iletken olmayan, uygulama sırasında görüş kaybına sebep olmayan ve insanlara zarar vermeyen Argon gazı, 200 bar ve 300bar olmak üzere 2 farklı basınç kapasitesinde kullanılabilir. Lokal gaz dolumu yapan tesislerde yeniden dolumu kolaylıkla gerçekleştirilir. Seçici vanalı sistemlere uygundur. Tek bir tüp gurubuyla birden fazla mahal korunabilir.
Argon atmosferde bulunan asal bir gazdır. Dolayısıyla sera etkisi ve ozona zarar verme potansiyeli söz konusu değildir. Kimyasal olarak iletken olmayan renksiz kokusuz ve tatsızdır. Söndürücü gaz olarak saf halinde kullanılır. Bu nedenle dolum esnasında karışım gazların varatabileceği farklı miktarlarda dolum riskini tamamen ortadan kaldırır.Seçici vanalar ve manifold sistemi oluşturarak kullanılabilir. Argonun kimyasal aşındırma özelliği yoktur. Saklanması ve depolanması bu nedenle son derece kolaydır.
NOVEC 1230 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
Novec 1230 (CF3CF2C (O) CF (CF3)2) muhteviyatında karbon, florin ve oksijen içeren bir floroketon bileşendir. Elektrik iletkenliği olmayan, renksiz, ve kokusuzdur. Yangını, alevlerden ısı enerjisini çıkarıp, yanma reaksiyonunu engelleyerek söndürmektedir.
Novec 1230 çelik konteynerlerde sıvı fazda muhafaza edilir ve 24,8 bar (360 psig) Nitrojen ile basınçlandırılır, böylece boşalma esnasında Novec 1230 akış debisi yükseltilerek, boşaltma nozullarında buharlaşarak aktif bir şekilde korunan hacmin havasına karışması sağlanır. İnsan yaşamı için güvenli, çevresel bakımdan hassas ekipmanlarda ve hayati önem taşıyan tesislerin barındırdığı çok çeşitli tehlike arz edebilecek yerlerde kullanılabilen Novec 1230, alevin içinden ısı enerjisini fiziksel olarak çıkararak yangını söndürmektedir. Temiz ajan olarak Novec 1230’un sunmuş olduğu avantajlar şunlardır;
· Küresel Isınma Katsayısı (GWP) sadece Bir’dir
· Atmosferik yaşam süresi yaklaşık 5 gündür
· Ozon Parçalama Katsayısı (ODP) Sıfırdır
· Yangın sonrası temizlenmek üzere hiçbir kalıntı bırakmaz
· Koruduğu ekipmana hasar vermez
· İletken değildir
· Normal eşyaların bulunduğu tehlikeli alanlarda güvenle kullanılabilir.
DAVLUMBAZ SÖNDÜRME SİSTEMİ
Yangin basladiginda, belli sicaklik düzeylerinde eriyebilen algilama elemanlari dizili çelik tel hatti, normal kosullar altinda gergin durumdayken algilama elemanlarinin erimesiyle gevser ve bagli bulundugu bosaltma ünitesini harekete geçirir. Otomatik olarak devreye alinmis sistem, manuel bosaltma sistemi kullanilmasiyla da, düsük ph degerindeki sivinin davlumbaz, baca ve mutfak ekipmanlari üzerine bosalmasini sağlar.
Her iki metot da cihazlara giden gaz ve elektrigin otomatik olarak kesilmesi ve davlumbaz söndürme sisteminin devreye girmesini sağlar.
YANGIN ALGILAMA VE İHBAR SİSTEMİ
Yangın algılama ve uyarı sistemleri yangınla mücadelenin en önemli aşamasıdır. Yangın algılama ve erken uyarı sistemleri, yangının etkin bir şekilde kontrol altına alınması gereken ilk dakikalarında, tehlikenin algılanmasını saglayıp ilk müdahale aşamasını hızlandırarak can ve mal kaybını önlemek için kurulurlar .
Genel olarak erken uyarı sistemleri, yangının üç karakteristik özelligi olan duman, ısı ve alevden birini veya birkaçını algılayarak çalısır. Yangının duman, ısı ve alev özelliklerini algılamak için üretilmiş degişik dedektör tipleri mevcuttur. Ancak bunlar tek başlarına yeterli olmayabilir ve bir arada kullanılmaları gerekebilir. Yangın ihbar sistemleri, dedektörlerinden aldıgı yangın alarmını yorumlayarak çıkışlarını (söndürme sistemi, siren, telefon hattı vs.) aktif hale getiren sistemlerdir.
Yangın algılama sistemin üç temel islevi vardır:
– Bilgilendirme
– Yetkili mercilere yönlendirme
– Söndürme sistemini aktif duruma getirme
PANO İÇİ MİKRO YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
Gerçek bir Firetrace sisteminin etkinliği sahip olduğu polimer hortumdan gelir. Alev sonucu oluşan ısının etkisiyle çok hızlı reaksiyona girerek karakteristik bu noktada yırtılma oluşur. Firetrace Yangın Söndürme Sistemi çıkabilecek olası yangın tehlikesini söndürücü en iyi kimyasalı ihtiva eden tüp, vanası ve algılayıcı hortumundan oluşmaktadır. Basit kurulum için tasarlanmış Firetrace olası bir yangın kaynağına çok yakın olduğu için saniyeler içinde aktive olarak güvenilir bi şekilde yangını bastırır. Yakın çevremizi yangından korurken düşük bakım maliyeti ve efektif bir çözüm sunar. Yangın tehlikesi olan; kritik muhafazaların içlerini, depolama bölmelerini, makineleri ve vasıtaları korur. Firetrace sistemleri yüksek değerlikli vatlıkların muhafaza edilişi ve yangın tehlikesini azaltmak amacıyla kullanılmak istenilen her türlü kapalı alana uygulanabilir.
Kullanım Alanları:
• Elektrik dağıtım panoları, kompanzasyon üniteleri
• Araç ve iş makineleri motor kabinleri
• Cnc tezgahları
• Rüzgar jeneratörleri
• Banka atm ve para taşıma araçları
• Bilgisayar sistemleri, ups üniteleri “Server” kabinleri
• Labaratuvar çeker ocakları
• Gemi makine daireleri enerji dağıtım panoları
• Jenaratör, kompresör ve klima üniteleri
• Mutfak davlumbaz altı, filtre, ip ve bacaları
• Gsm operatörleri link istasyonları
• Telekom santralları
• Haberleşme tesisleri
• Kablo galerileri, kablo tavaları
• Müze teşhir reyonları
• Arşivler
• Ambalaj ve baskı sanayi
• Asansör makine daireleri
• Asma tavan içi veya 30cm den küçük yükseltilmiş döşemelerde kullanılmaktadır.
Köpüklü Söndürme Sistemleri
Köpüklü söndürme, yanıcı, sıvı kimyasal maddelerin veya yakıtların söndürülmesinde kullanılır. Kimyasal özelliklerine göre; protein bazlı, sentetik bazlı, film oluşturucu, alkole dayanımlı köpük çeşitleri bulunmaktadır. Köpüklü söndürme sistemleri otomatik veya manuel olarak dizayn edilir. Köpük, genel olarak, köpüklü sprinkler sistemi, köpüklü yangın dolapları, tank söndürme sistemi, köpüklü monitör sistemi, köpük jeneratörü gibi söndürme sistemlerinde kullanılır. Köpüklü söndürme sistemleri tank tarlalarında, petrokimya tesislerinde, limanlarda, yakıt aktarma istasyonlarında, uçak hangarlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Köpüklü sistem saha elemanları:
Ø Köpük yapıcı
Ø Köpük sprinkleri
Ø Köpük hücresi
Ø Yönlendirme yapılabilen köpük spray nozulları
Ø Sabit köpüklü su boşaltma ağızları
Ø Köpüklü su monitörleri (exproof ortamlarda kullanılan hidrolik ve elektrikli tip monitörler dahil)
Ø Köpük dolabı
Ø Taşınabilir köpüklü su istasyonları
Ø Hangarlarda yere döşenen nozullardan meydana gelmektedir.
Bizimle iletişime geçin, projenizin detaylarını konuşalım.

Tüm yaşam alanlarında ve teknolojik üslerde yangın algılama ve söndürme sistemlerini gerekliliği tartışılamazdır. Bu sebeple projenizin en önemli parçası olan yangın söndürme sistemlerini profesyonel ve sertifikalı şirketlerden sağlamak en kritik konudur.
Fireless 2014 yılından beri önemli projelere sistem kurulumu sağlayarak profesyonel referanslara imza atmış ve tanınan partnerleriyle sektörde fark yaratmaya devam etmektedir.